Anouk Pierre

Therapeut

Ik ben Anouk Pierre, moeder van twee en sinds tien jaar speltherapeute. Al vroeg in mijn opleiding in de integratieve psychotherapie besliste ik om mij te focussen op het begeleiden van kinderen. Ook kinderen worstelen soms met zichzelf of weten geen blijf met hun emoties.

Omdat het voor kinderen vaak moeilijk is om onder woorden te brengen wat ze voelen of denken specialiseerde ik me in speltherapie. Spel is voor een kind een vertrouwde taal en voor een therapeut een gedroomde manier om in contact te komen met hun belevingswereld. Het geeft hen de gelegenheid om te ontspannen en in alle vertrouwen gedachten, gevoelens en wensen te uiten. Het doet hen ervaringen verwerken en laat hen experimenteren met allerlei gedragsvormen.

Deze methode is bovendien heel nuttig bij het stellen van diagnoses. Observatie van spel in een vrije, min of meer ongestructureerde situatie zorgt voor bruikbare inzichten in het gedrag van het kind.

Als docent aan de Academy voor Integratieve en Humanistische Psychologie en Psychotherapie ben ik overigens ook verantwoordelijk voor de tweejarige opleiding Spelcounseling.

Naast mijn praktijk ben ik ook mede-oprichter van P.I.T., een schoolprogramma dat jongeren in het begin van de puberteit begeleidt in hun zoektocht naar identiteit.